TÜRKİYE OTOBÜSÇÜLER  SOSYAL DAYANIŞMA  ve EĞİTİM  VAKFI 

(TOSEV) SENEDİ

 

(Eyüp 7. Noterliğinin; 18.01.2012 tarih ve 0949 yevmiye nolu vakıf senedi ile aynı noterliğin 05.06.2012 tarih ve 7171 yevmiye nolu değişiklik senedi, İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesinin 06.12.2012 tarih ve 2012/85 Esas, 2012/426 Karar sayılı ilamı ile tescil edilen geçerli son şekli)

Vakfın adı

Madde 1- Vakfın adı; Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı'dır. Kısa adı “TOSEV”dir. İşbu resmi senette sadece vakıf denilecektir.

 

Vakfın yerleşim yeri, adresi, şube ve temsilcilikler

Madde 2- Vakfın yerleşim yeri İstanbul İli olup, yazışma adresi; İstanbul Otogarı Yönetim Binası Kat: 2, 5 nolu oda Bayrampaşa/İstanbul'dur. 

Vakfın yazışma adresi, teftiş makamına bildirimde bulunmak şartıyla aynı yerleşim yeri içinde yönetim kurulu kararı ile değiştirilebilir.

Vakıf, ilgili mevzuat çerçevesinde vakıf yönetim kurulu kararı ve gerekli izinler almak kaydıyla yurt içinde veya dışında şube ve temsilcilikler açabilir.

 

Vakfın amacı

Madde 3- Vakfın genel eğitim, kültür, bilimsel araştırma ve geliştirme, sağlık ve sosyal yardım amaçları yanında özel amacı; ulaştırma sektörünün geliştirilmesine, sektör çalışanları ile işverenleri arasında sosyal ve ekonomik dayanışmayı  sağlamak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sahalarda meslek sahibi, nitelikli insanlar yetiştirilmesine yardımcı olmaktır.

 

Vakfın faaliyetleri

Madde 4- Vakıf, amacını gerçekleştirmek üzere aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunur:

a) Her seviyede (Okul öncesi, ilköğretim, meslek okulları, kolej, meslek yüksekokulları, yüksekokul, üniversite, enstitü, bilimsel araştırma ve geliştirme, kütüphane, dökümantasyon, spor ve test eğitim merkezleri, atölyeler, öğrenci yurtları, kamplar vb.) eğitim ve öğretim kurum ve kuruluşları inşa eder, işletir,

b) Vakfın imkanları ölçüsünde sağlık tesisleri (Hastane, poliklinik, ve benzeri), huzur ve bakımevleri kurar,  işletir,

c) İmkanlar ölçüsünde kamu eğitim - öğretim kurumları ile sağlık tesislerinin inşasına, tefrişine  ve tüketim malzemelerini karşılanması için katkılarda bulunur,

d) Maddi gücü yetersiz insanlara, tabii afetlerden zarar görenlere, öksüz ve yetimlere, özürlülere her türlü eğitim, sağlık, yiyecek,  giyecek, yakacak vb. ayni ve nakti yardımlarda bulunur, gıda bankacılığı faaliyetlerinde bulunur,

e) Ulaştırma sektörü mensuplarına, aileleri ile öğretmenler, öğretim elemanları ve öğrencilere hizmet verecek kültür ve sanat merkezleri, müzeler, sosyal, spor,  tatil ve dinlenme tesisleri, açar, çalıştırır veya kiraya verir,

f) Meslek edindirme, üniversiteye hazırlık, yabancı dil, güzel sanatlar, kurs ve seminerleri düzenler,

g) Maddi imkanı bulunmayan zeki ve başarılı öğrencilere burs ve eğitim yardımlarında bulunur, başarılı öğretim elemanları ile öğrencileri maddi ve manevi ödüllendirir,

h) Vakıf, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda; sergiler, yarışmalar, konserler, kurslar, konferanslar, sempozyumlar, münazaralar, paneller, seminerler, programlar, sergiler, fuarlar vb. etkinliklerde bulunur,

ı) Her türlü sesli, görüntülü, basılı (Radyo ve TV hariç) yayınlarda bulunur, ilmi, ahlaki, tarihi, sanatsal, fikri ve edebi eserlerin basılmasını, yabancı dillerden tercüme edilmesini teşvik eder, bu konuda yarışmalar düzenler, benzeri eserlerin neşredilmesine yardımcı olur, vakıf tarafından neşredilmiş veya piyasada mevcut eserlerin ücretsiz dağıtımını yapar,

i) Vakıf amaç ve faaliyetleri doğrultusunda her türlü bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunur, bulunanları destekler, projeler hazırlar, hazırlattırır, bu hususta faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişileri destekler,

Vakıf ayrıca;

Vakfın amacına uygun faaliyetlerde bulunan diğer ulusal, uluslararası, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla (5072 sayılı Kanuna aykırı olmamak üzere) işbirliğinde bulunur, ortak projeler yürütür,  her türlü hukuki tasarruflarda bulunur, üst kuruluşlara üye olabilir, ayni ve nakdi yardımlarda bulunur, yardımları kabul eder.

 

Vakfın gayesini gerçekleştirmek için yapabileceği iş ve işlemler

Madde 5- Vakıf gayesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, kooperatif ve konsorsiyumlar oluşturmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yasal izin alındığında yurtdışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, yurtiçindeki kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunu'nun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

 

Vakfın mal varlığı

Madde 6- Vakfın kuruluş mal varlığı; 70.000.00 TL. nakittir.

Kuruluş mal varlığı, vakfın kurulmasını müteakip, mal varlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.

 

Vakfın organları

Madde 7- Vakfın organları;

a) Mütevelli heyeti,

b) Yönetim kurulu,

c) İcra Heyeti,

d) Denetleme kurulu.

 

Mütevelli heyeti

Madde 8- Vakfın en üst karar organı olan mütevelli heyeti, bu senedin 23 üncü maddesinde adları yazılı 16 kurucu ile vakıf kurulduktan sonra vakfa maddi ve manevi katkılarda bulunan gerçek ve tüzel kişiler arasından mütevelli heyeti mevcut üye sayısının 2/3'ünün oyu ile seçilecek kişilerden oluşur. Üye sayısı 100 kişiden fazla olamaz.

Mütevelli heyet üyeliği; ölüm, istifa, ilgili mevzuatta belirtilen nedenlerle veya mütevelli heyet başkanının uygun göreceği mazereti olmaksızın üstüste beş toplantıya iştirak etmemekle sona erer.

Mütevelli heyeti kendi arasından üç yıllığına görev yapacak bir başkan, iki başkan yardımcısı seçer. En çok oy alan başkan, onu takip eden oyu olan adayların ikisi başkan yardımcısı olarak seçilir. Vakfın kuruluşunda mütevelli heyet başkanlığını Galip Öztürk, başkan yardımcılıklarını Latif Karaali ve Mehmet Erdoğan yürütecektir.

Boşalan mütevelli heyet üyelikleri; vakfa maddi ve manevi katkılarda bulunan gerçek ve tüzel kişiler arasından yönetim kurulunun veya mevcut mütevelli heyet üyelerinin 1/5'inin teklifi üzerine mütevelli heyet mevcut üye sayısının 2/3'ünün oyu ile tamamlanır.

 

Mütevelli heyetinin görev ve yetkileri

Madde 9- Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır.

Mütevelli heyetin görev ve yetkileri;

a) Yönetim ve denetim kurulu üyelerini seçmek,

b) Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler ile vakfın sona ermesi hususlarında karar vermek,

c) Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.

d) Yıllık tahmini bütçeyi görüşüp karara bağlamak.

e) Yönetim kurulu üyelerinin ibrası hakkında karar vermek.

f) İcra heyetince hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek.

g) Vakfa gayrımenkul alımı ile vakfa ait gayrımenkullerin satışı, kat karşılığı veya yap-işlet-devret modeli ile değerlendirilmesi ile ilgili hususlarda karar vermek.

 

Mütevelli heyetin toplantı zamanı ve karar nisabı

Madde 10- Mütevelli heyeti; Her yılın mart ve ekim ayları içerisinde olağan olarak toplanır.

Mütevelli heyet ayrıca; yönetim ve denetim kurullarının veya mütevelli heyet üyelerinin enaz üçte birinin talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanır.

Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az yedi gün önce üyelere elektronik posta, gazete ilanı veya mektupla bildirilir.

Mütevelli heyet mevcut üye sayısının yarısından bir fazlası ile mütevelli heyet başkanı veya yardımcıların birisinin başkanlığında toplanır. Ayrıca her toplantı için iki üye seçilerek üç kişilik divan oluşturulur.

Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, bu senette belirtilen sınırlamalar dışında toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, başkanın oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır.

Tüzel kişi üyeler; yetkili organlarınca seçilecek temsilcisi tarafından temsil edilir. Tüzel kişiler temsilcisini her zaman yazılı bildirimde bulunmak şartı ile değiştirebilirler.

Her üyenin tek oy hakkı vardır.

Toplantıya gelemeyecek üye, mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. İkinci toplantı nisabı mevcut üye sayısının 1/3'ünden az olamaz.

 

Yönetim kurulu

Madde 11- Vakıf yönetim kurulu; vakfın icra organı üyelerini seçen ikinci derecede karar organ olup, mütevelli heyetçe üç yıllığına seçilecek 15 asil, beş yedek üyeden oluşur. Boşalan üyeliklere; sırası ile yedek üyeler göreve çağrılır. Aynı kişiler tekrar seçilebilirler. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur.

Yönetim kurulu ilk toplantısında üyeleri arasından birisini başkan seçer. Yönetim kurulu başkanı aynı zamanda icra heyetinin de başkanıdır

Yönetim kurulu en az üç ayda bir başkanın daveti üzerine toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya beş toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır.

Toplantı yeter sayısı dokuz olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

 

Yönetim kurulunun görev ve yetkileri

Madde 12- Yönetim kurulunun görev ve yetkileri;

a) Üyeleri arasından icra heyetinin iki başkan yardımcısı, genel sekreter ve muhasip üyesini seçmek,

b) Yüksek istişare heyeti üyelerini seçmek,

c) İcra heyetince hazırlanan faaliyet raporu ile mali raporlarını görüşüp incelemek, icra heyeti üyelerinin ibrası konusunda karar vermek.

 

İcra heyeti

Madde 13- İcra heyeti, yönetim kuruluna karşı sorumlu vakfın icra organı olup, yönetim kurulunun üyeleri arasından bir yıllığına görev yapmak üzere seçeceği; Yönetim kurulu başkanı başkanlığında iki başkan yardımcısı, bir genel sekreter ve muhasip üye olmak üzere beş kişiden oluşur.

İcra heyeti üyelerinin görevleri:

Başkan : Yönetim ve icra kurullarına başkanlık eder.

Başkan yardımcıları: Başkana görevinde yardımcı olur. Başkanın vereceği görevleri yapar. Başkanın yokluğunda başkanın yetkilendireceği başkan yardımcısı yönetim ve icra kurullarına başkanlık eder.

Genel Sekreter : Vakfın organları arasında iletişim ve koordinasyon hizmetlerini yürütür. Vakfın  tüm yazışmalarını başkanla birlikte imzalayarak  yürütür.

Muhasip : Vakfın  gelir, gider ve demirbaş kayıtlarının tutulmasını sağlar.

İcra heyeti; başkanın daveti üzerine en geç ayda bir toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya beş toplantıya katılmayan üye, bu görevden çekilmiş sayılır. Boşalan üyelik yönetim kurulunca tamamlanır.

Toplantı yeter sayısı üç olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

 

İcra heyetinin görev, yetki ve sorumlulukları

Madde 14- İcra heyetinin görev, yetki ve sorumlulukları;

Mütevelli heyet ve yönetim kurulunca belirlenen genel politikalar ışığında;

a) Vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetin onayına sunmak üzere yönetim kuruluna verir.

b) Mütevelli heyetince verilecek yetki dâhilinde vakfa gayrimenkul alımı ile vakfa ait gayrimenkullerin satışı, kat karşılığı veya yap-işlet-devret modeli değerlendirilmesi ile ilgili hususlarda gerekli işlemleri yapar.

c) Vakıf mal varlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.

d) Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.

e) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakıf müdürü atar.

f) Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.

g) Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.

h) Mütevelli heyeti ve yönetim kurulu toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.

ı) Yıllık faaliyet faaliyet ve mali raporları hazırlayarak ibraya sunar.

i) İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

 

Vakfın temsili

Madde 15- Vakfı icra heyeti temsil eder. İcra heyeti, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

 

Denetleme kurulu

Madde 16- Denetleme kurulu, mütevelli heyeti adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetleme kurulu, mütevelli heyetin en az ikisi kendi üyeleri arasından olmak üzere 3 yıl için seçeceği üç üyeden oluşur. Kendi aralarında birini başkan olarak seçerler. Ayrıca, iki yedek üye seçilir. Aynı kişiler tekrar seçilebilir. Üyelerin süresi dolmadan görevlerinden ayrılmaları halinde yerlerine sırası ile yedek üyeler getirilir. Denetleme Kurulu, vakfın hesap ve işlemlerini altı ayda bir denetleyerek düzenleyecekleri raporu mütevelli heyet başkanına sunarlar.

 

 

 

Yüksek istişare heyeti

Madde 17- Yüksek istişare heyeti; vakfa üstün maddi ve manevi katkılarda bulunan, sahasında temayüz etmiş kişiler arasından yönetim kurulunca seçilecek kişilerden oluşur.

Yönetim kurulunun daveti üzerine toplanarak vakfın faaliyetleri ve genel politikaları hakkında tavsiyelerde bulunur.

 

Huzur hakkı

Madde 18- Vakıf mütevelli heyeti üyeliği fahri olup bu görevlerinden dolayı herhangi bir ücret ödenmez. Ancak vakıfla ilgili yapacakları seyahat ve konaklama masrafları ödenebilir. Devlet memuru olmayan; yönetim ve denetleme kurulu ile icra heyeti üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceği, verilecekse miktarı mütevelli heyetçe belirlenir.

 

Vakfın gelirleri

Madde 19- Vakfın gelirleri;

a) Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler.

b) Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.

c) İktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.

d) Vakfın amacına uygun olarak yurtiçinden veya dışından gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.

 

Vakıf gelirinin tahsis ve sarf edileceği yerler

Madde 20- Yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin en az 2/3'ünün vakfın amaçlarına ayrılması ve harcanması mecburidir.

Vakfın amaçlarına harcanması ve ayrılması gereken miktarlar hiçbir şekilde başka bir amaçla kullanılamaz. Ancak yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf mal varlığını arttırıcı yatırımlara ayrılan miktarların tamamının veya bir kısmının vakfın amaçlarına yönelik hizmetlere harcanması mümkündür.

 

Resmi senet değişikliği

Madde 21- Vakıf senedinde değişiklik, düzeltme veya ilaveler, mütevelli heyet mevcut üye sayısının 2/3'ünün kararı ile mümkündür.

 

Vakfın sona ermesi

Madde 22- Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakfın tasfiyesinden arta kalan mal varlığı ve hakları mütevelli heyet kararı ile en yakın amaçlı bir başka vakfa devredilir.

Vakfın sona ermesi ancak yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üye tam sayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve mütevelli heyet üye tam sayısının 2/3'ünün kararı ile mümkündür.

 

Vakfın kurucuları
Madde 23- Vakfın kurucuları, tamamı T.C. Uyruklu; Galip Öztürk, Latif Karaali,  Erdem Yücel,  Selami Tırış, Mehmet Erdoğan,  Mehmet Selim Kara, Ali Osman Ulusoy, Mevlüt İlgin, Ali Çıkkan, Rüştü Terzi, Saip Konukoğlu, Metin Tırış, Sabri Karataş, Mustafa Dağıstanlı, Ethem Ateş ve Ercan Hasanbaşoğlu'dur.

i.                                         

Geçici madde 1- Vakıf kurucuları vekili Av. Ercan Hasanbaşoğlu vakfın mahkeme siciline tescilini müteakip en geç üç ay içerisinde mütevelli heyetini toplayarak vakıf organları oluşturulur.